Typologins principer

På den här sidan finner ni information om de "principer" som ligger till grund för typologin jag försökt utveckla för Tidlös utbildning (den typologi jag brukar kalla "Psykoshylemorfismer" eller "Energipartiskhet psykologi") som identifierar vad man kan kalla människotyper. Dessa principer behandlar frågor kring typologins syfte, tillämpning, och diverse säkerhetsåtgärder som är viktiga att ha i åtanke när typologin studeras, används, vidarebefordras, utvecklas, och experimenteras med eller forskas kring.

Vikten av varför dessa principer är nödvändiga kommer förhoppningsvis framkomma i beskrivningen av dem, så som introduktion vill jag bara nämna att medvetenheten kring andra typologiers problem och bristfulla (inkompetenta) utvecklingshistoria har gjort det nödvändigt att försöka undvika att denna typologi kör fast i samma fällor och misstag. Dessa principer härrör till stor del från min erfarenhet och observationer efter flera år av delaktighet i ett flertal typologigrupper, samt kontakt med människor som fortfarande deltar i dessa och berättar om problem de möter. Så om du själv inte är tillräckligt informerad eller saknar erfarenhet med problem av denna typ bör du inte ta för lätt på dessa principer. För om du inte följer dem kan du, även med de bästa avsikter, orsaka stor skada för typologins integritet eller användbarhet, och ibland även för människors (och ditt eget) psykiska välmående.

Då jag samlat på mig en hel del av dessa principer under årens gång, och sannolikt kommer lägga till fler i framtiden, har jag försökt dela in dem i olika kategorier. Mycket mer skulle kunna sägas om dessa principer, men jag har på den här sidan försökt vara så kortfattad och exakt som möjligt, vilket är min vanliga stil.


Principer kring syftet med typologin:

Princip 1: Nödvändig komplexitet. Ett syfte med typologin är att tillföra nödvändig komplexitet i vår analys och syn på människan bortom "man och kvinna," "ung och gammal," "antika människor och moderna människor," "alfa och beta," "vit, svart, röd och gul," o s v. Vem pratar du om när du säger 'människan'? Är människan Isaac Newton eller är människan Genghis Khan? Är hon Margaret Tatcher eller Mata Hari? Är japaner artiga kontorsarbetare eller hänsynslösa yakuza gangsters? Det här är olika "människotyper" då de inte bara betecknar olika karaktärsmönster men även återupprepningen av dessa mönster genom historien och samtidigt i olika länder och kulturer. Vi måste bygga ett samhälle anpassat till oss och inte tvärtom, och för att göra det måste vi förstå människan utan för mycket antaganden.

Princip 2: Kontext att analysera dig själv utifrån. Ett annat syfte är att tillföra kontext att analysera oss själva utifrån för att bättre ge insikt eller förslag på vad vår egen roll bland andra människor är och vad vi har att bidra med, samt djupare uppskattning kring vad andra bidrar med och att det kan finnas likasinnade individer. Ett stöd för att hitta din mening och syfte i mänsklighetens organism. Av denna anledning är det viktigt att typernas natur och inneboende särdrag analyseras och reflekteras över seriöst som väsentliga sociala, kosmiska eller artdefinierande funktioner utan att mytologiseras eller mätas med en universell eller kulturell standard. Mytologisering (eller överdriven symbolisering) tenderar att leda till överdrivna beskrivningar, smicker och förväntningar på typer (vanligt i typologier som Astrologi och Numerologi, men förekommer även i MBTI). Mätning eller jämförelse med en universell standard tenderar att leda till patologisering och dömanden (vanligt i typologier som Bioenergetik och Personlighetsenneagrammet). Syftet är att mer likna den personlighetsanalys vi finner i Femfaktormodellen, som just nu är den modell inom personlighetspsykologi som tas mest på allvar, fast med ett teoretiskt bygge och inte bara statistiskt driven som Femfaktormodellen är.

Princip 3: Öka mottaglighet (principiell acceptans) mer än att förutsäga beteenden. En vanlig kritik som ofta förekommer inom personlighetsmodeller och teorier är misslyckandet med att verkligen kunna använda dem som förklaringar till beteenden eller att kunna förutsäga beteenden. Även Femfaktormodellen har kritiserats för detta. Jag är inte heller säker på om min typologi verkligen kan förklara eller förutsäga beteenden i ens majoriteten av fall även om man identifierar en typ korrekt. Det finns ett inslag av kaos och vad jag kallar "väsentlig" eller "kosmisk" överraskning som en viktig komponent i verklighetens konfiguration, som ger en känsla av risk och därmed mening till våra liv, och som kan sägas vara ansluten med den aspekt vi brukar kalla "den fria viljan" i psykologiskt komplexa varelser som människan. Även om denna "vilja" är mer framlockad och slumpmässig än fri. Istället bör syftet vara att förbereda människor på eventuella manifestationer associerade med typer, om eller när de dyker upp, så att folk lättare kan tolerera eller hantera dem på ett flexibelt och konstruktivt sätt och inte falla in i den frustration de flesta hamnar i på grund av orealistiska förväntningar och liknande. Därmed kan man även säga att syftet inte är att "bota" beteenden (utöver den allmänna förbättringen som brukar ske i människors attityd och mentalitet då de utvecklas mot tidlös, väsentlig medvetenhet).

Princip 4: Ett system för minnet och nya upptäckter. Precis som de övriga systemen, kategorierna, och modellerna i Tidlös utbildning har även denna typologi som syfte att fungera som ett "minnessystem" – ett sätt att förenkla insikter (i det här fallet kring återkommande karaktärsfenomen) så att de är lättare att komma ihåg och förmedla. Utöver det är modellen bara en teori eller hypotes, och egentligen sekundär. Så fokus bör primärt vara på att förstå människan och faktorerna bakom karaktärsfenomenen, inte att trycka in alla människor du möter i ett färdiggjort system du tar som fakta. Samtidigt som en ny individ identifieras som en primärtyp eller exakt konfiguration tillkommer även en automatisk "uppdatering" av hur en manifestation av typen i fråga kan se ut och te sig. Diagnos eller identifiering är en sak, beskrivningar av energin eller typen är en annan sak. Att förstå energiernas natur är en process som liknar hur en konstnär gradvis förfinar en skiss tills den avbildar en mer konkret gestalt. Även när vi vet vilken typ vi själva tillhör vet vi inte fullt ut vad det innebär. Att bli tillskriven en typ är att bli en slags huvudforskare kring vad denna typ egentligen är. Men av den anledningen är det även viktigt att identifiera typer korrekt då felidentifieringar kan förvränga hur en typ betraktas. På så vis bör typologin mer inspirera till samtal och intervju för att förstå bättre, istället för dogmatisk kategorisering. Därmed skulle vi även kunna säga att ett syfte med typologin är att öka intresse i vanliga människor. Typologin är nästan mer ett försök att förstå världen, mänskligheten, och kosmiska energikomponenter än att förstå dig själv.

Princip 5: Ett stöd för studie, inte en identitet. Den här principen följer på den tidigare i att något som till sin natur är svårt att definiera inte heller kan fungera som identitet eller helt förklara varför någon är som de är. Det är läkande att känna sig sedd och förstådd, men typologier kan ofta göra det svårare att bli sedd för den du är, även när folk tillskriver dig rätt typ, då folk skaffar sin egen uppfattning kring vad en typ är. Plus att de flesta typologier är felaktiga i praktiken. Även om det finns aspekter i vårt psyke vi är blinda inför brukar människor ändå förstå sig själva bättre än hur en typologi eller personlighetsteori förklarar dem. Därmed uppstår stridigheter kring vilken typ vissa individer verkligen är. Stridigheterna uppstår vanligtvis eftersom tillskrivningen av specifik typ är en stor del av hur typer kan definieras att kännas igen som exempel, och individer som identifierar mer med en annan typ än den de blir tillskrivna känner sig inte sedda eller förstådda. Detta är ytterligare en anledning till varför min typologi är mer fokuserad på undersökning och studie av energifaktorerna istället för att återupprepa beskrivningar av dem eller börja från mytologiserad hypotes till beskrivning, vilket är att börja i fel ände. Här återstår ett stort problem att lösa och andra typologier måste betraktas som varningsexempel.

Princip 6: Att ge människor en chans att tala sanning om sig själva. Ibland har jag sagt att typologin personligen fungerat som ett sätt att öka mitt intresse i människor, då jag sällan funnit umgänge eller interaktioner med människor vara annat än tid- eller energikrävande och trist (med undantag för kortare perioder), och att ha något att lära sig från människor eller anledning att studera dem och samla information om dem har definitivt hjälp till att göra interaktioner och umgänge mer tolererbart. Men detta var aldrig mitt avsiktliga syfte med typologin och har skett mer som en biprodukt, även om den kan användas till det. Det ursprungliga syftet, som fortfarande är relevant, var att ge människor en chans att tala om hur de är "vajrade" på ett sätt som tillfredsställande förklarar och berättigar deras, för mig, ofta obegripliga viljor, reaktioner, beteenden, och motiv. Om människor inte har en bra förklaring är det näst intill omöjligt för mig att känna varken empati eller sympati för någon i de flesta avseenden, något jag tänkt gå in djupare på i en självbiografi. Och jag har även kommit till slutsatsen att bristen på empati i världen överlag beror just på krocken hos människors olika inneboende "natur," "vajring," eller "partiskhet" där bara en otillfredsställande liten del kan förklaras med uppfostran och livsomständigheter. Vi skulle därför kunna säga att grundsyftet är "ett sista hopp" till förståelse och sympati/empati. Typologin blir därmed även här sekundär till de viktigare frågorna jag brukar ställa (och egentligen vill veta, mer än vilken "typ" människor är), nämligen "Vad återupprepar sig i ditt liv?", "Vad är dina största kamper i livet?", "Vad är manifestationer du ogillar hos människor?" och "Varför?" Dessa frågor bör vara viktigast och av mest intresse för att påbörja den mest väsentliga undersökningen.

Princip 7: Att uppmärksamma mindre erkända beteenden. När jag säger "mindre erkända" syftar jag främst på beteendemönster och manifestationer som andra typologier och personlighetsmodeller ofta missar eller bara rör vid som sekundära fenomen när jag är av synpunkten att dessa manifestationer ofta är mer väsentliga när det kommer till att definiera typer och förstå problem i mänskliga relationer. Med andra ord fokus på manifestationer som vanligtvis inte beskrivs mycket i andra typologier. T ex föraktfullhet, pjoskighet, svaghjärtade tendenser, social introverthet utan att vara analytiskt orienterad, o s v.

Princip 8: Att kunna identifiera typer snabbt med minimal information. En sak som intresserat mig sedan jag började känna igen återkommande karaktärsmönster i nya människor jag möter har varit huruvida man kan identifiera dem tidigt då personer med liknande karaktärsmönster även ofta liknar varandra till utseendet eller deras allmänna energi och mikrouttryck. Det är logiskt att en viss relation existerar mellan psykologiska manifestationer och fysiskt observerbara manifestationer, även om fysiognomik övergetts av vetenskapen på grund av dess ofta grova förenklingar. Att identifiera energityper enbart från fotografier fungerar sällan (även om vissa energityper är uppenbara på fotografier), så en kombination av fotografier, rörlig film, sätt att prata, och biografiska anekdoter är ofta nödvändigt för att med större säkerhet bekräfta typ om personlig bekantskap saknas eller en grundlig intervju ej är möjlig.

Princip 9: Att ersätta äldre typologier med en bättre och mer korrekt. Ett till syfte som slutligen bör nämnas är syftet att ersätta äldre typologier med en bättre, mer korrekt, och mer användbar typologi. Det är naturligt att människor har en preferens för vilka intressen de har, och därmed även vilken typologi eller personlighetsmodell de föredrar. Om du redan föredrar och är hängiven en typologi är det bättre att du håller dig till den då ditt sinne kommer vara fullt av idéer och antaganden som ofta är inkompatibla med denna typologi. Den här modellen är främst riktad till folk som inte redan är hängivna en typologi, samt individer som blivit tillräckligt desillusionerade med andra typologier att de är redo att försöka glömma bort de felaktiga idéer och antaganden de redan lärt sig så att de kan börja om från grunden med en ny typologi. Men det finns även människor som gillar att lära sig flera typologier, och dessa individer måste bli medvetna om att inte alla typologier är lika sanna (även om alla typologier kan innehålla en grad av sanning), samt att alla typologier tenderar att vara byggda på samma principer, dock på ett mer eller på ett mindre kompetent sätt. Det som är sant i andra typologier har jag därmed redan försökt inkludera i den här typologin, och med en bättre teoretisk förklaring till dess orsaksmekanismer och vad det är människor verkligen ser. Därmed finns det ingen anledning att blanda typologier som om alla vore en lika stor och giltig pusselbit redo att kopplas ihop för att ge en ännu mer "hel bild" av dig själv. Tidlös utbildning kretsar kring en utvärderingskompass, vilket innebär att denna typologi delvis kommer användas som ett argument mot andra typologier. Så om intellektuell konkurrenskraft och stridigheter inte är något du har mage för (eller ser nödvändigheten i) är det förmodligen bättre att du håller dig borta från denna typologi.


Principer kring studie av typologin och typer:

Princip 10: Komplettera beskrivningar med audiovisuella exempel. För att lära sig om typer, oavsett typologi, är upplevelse, möte och erfarenhet med typerna väsentligt. Ofta kräver det upprepade möten och erfarenheter med typer. Därför måste beskrivningar av typer i text kompletteras med audiovisuella exempel under inlärnings- och studeringsprocessen både i början av att lära sig en typologi och under den fortsatta expertisen och vidareutvecklingen av den. Ord och beskrivningar är nästan omöjliga att förlita sig på när det kommer till att förmedla insikter och observationer, särskilt för folk som inte stött på alla variationer av typernas beteendemönster och manifestationer. Många ord och fraser är lätta för människor att identifiera sig med och kan ofta beskriva vem som helst under vissa omständigheter, medan folk direkt känner igen en typ och skillnaden på människors karaktär när de ser dem. Här är det också viktigt att förstå att kända exempel ofta inte är tillräckligt då de antingen tillhör extraordinära eller extrema individer som inte ger en bra bild av hur typen vanligtvis är, eller så tillhör de ett begränsat antal typer som just har som särdrag att vara utåtagerande och därmed oftare blir kända. Typer är helt enkelt inte jämt distribuerade bland kändisar och dessutom får vi sällan en naturlig eller vardaglig bild av hur en kändis verkligen ter sig utanför rampljuset. Mitt tillvägagångssätt har varit att samla på mig så mycket av beteendemönstren jag kunnat finna i diverse media. Men viktigast för min typologi är exemplen från mitt eget liv och personliga tidsdokument som kan sägas vara utgångspunkten för typernas identifiering och beskrivningar. Dessa dyker upp i min självbiografi och diverse intervjuer på Youtubekanalen för Tidlös utbildning.

Princip 11: Individer med samma energikonfiguration kan fortfarande te sig olika. Var försiktig att inte låta din egen psykologi och upplevelse forma alltför begränsande eller absolutistiska uppfattningar om energierna eller deras konfigurationer. En sak som är en aning frustrerande och svårt att svälja är att någon som borde vara en likasinnad eller själsfrände p.g.a. av att de tillhör samma typ som oss själva, i själva verket ter sig tillräckligt annorlunda att vi vill placera dem i en annan kategori eller hitta på nya tillägg som gör typologin mer komplicerad. Kom ihåg att energierna är mer som bränslen vi körs med, eller ett skelett som enbart utgör en stomme för att stödja mer individuella egenskaper. Dessutom kan samma energier förekomma i olika styrka eller grader hos olika individer. Det enda som är relativt säkert är att energierna utgör en hierarki. Men vad varje energis styrka i denna hierarki är kan variera från individ till individ. Därtill finner vi även genetiska skillnader och olika livsomständigheter som även bidrar till att många människor av samma energikonfiguration fortfarande upplevs som olika varandra.

Princip 12: Kontrast och jämförelse är väsentligt för studie. Läser du enbart beskrivningar av särdrag är det ofta lätt att identifiera med det mesta av materialet då skillnader bland "typer" eller dessa energier är mer en av gradering eller mängd, inte exklusivitet. Du kan därmed inte analysera dig själv i isolering. Du måste kontrastera och jämföra genom att samtidigt som du försöker identifiera dina egna energier (eller någon annans) lära dig identifiera och spekulera kring energikonfigurationer hos en större grupp individer du kan jämföra med, helst dem du möter eller har mött dagligen i livet. Ibland kan det bästa tillvägagångssättet vara att först identifiera minst ett exempel av varje primärtyp, och därefter analysera vem av dessa individer du själv mest liknar i energi, beteende, utseende, mentalitet, och andra manifestationer. Men ju mer exempel du samlar på dig, desto bättre. För en mer opartisk självanalys kan det vara väsentligt att spela in sig själv på video, särskilt under samtal med någon annan, för att bättre särskilja dina verkliga manifestationer från fantasier och överdrivna antaganden du har om dig själv.


Principer kring typologins användning och tillämpning:

Princip 13: Typologin är bara en del av en större undervisning. Även om det går att forska kring och använda denna typologi separat från resten av inslagen i Tidlös utbildning finns det alltid en risk med separering och specialområden, nämligen förlusten av en förnuftig helhetsbild och rätt kontext. Så om en person mest är intresserad i typologin utöver de andra inslagen i Tidlös utbildning bör de ändå skaffa sig en idé om den övriga kontexten och kolla upp den innan de får för sig att ansluta typologin med andra koncept eller idéer utöver Tidlös utbildning. Skulle någon, t ex, vilja experimentera med att slå ihop typologin med Astrologi måste de bli informerade att Tidlös utbildning redan fört ihop Astrologi med en annan modell i Tidlös utbildning kallad "Vandrande skepnader" (universella psykologiska processmönster) som är en direkt tolkning av den riktiga innebörden bakom Zodiaken i Astrologi. Om kreativa, påhittiga, "andliga" och forskande typer inte förstår att typologin redan härrör från en redan ganska fullständig syntes av antika koncept finns det en risk att de bara rör till saker. Och om någon person anser att den tolkning Tidlös utbildning redan har av Zodiaken och Astrologi är fel måste de först bestrida detta, annars avslöjar de sig själva som inkompetenta. Tyvärr är det ofta få människor som är tillräckligt informerade eller perceptiva att de verkligen kan känna igen sådan inkompetens när den sker, vilket är anledningen till att många avarter och problematiska tillägg ofta tillkommer (och även okritiskt välkomnas) i diverse läror som gör att det till slut blir svårt att gräva sig fram till den ursprungliga idén med koncepten. Den här typologin bör inte slås ihop med eller kompletteras med andra existerade personlighetstypologier då dess syfte är att vara ett kompetent alternativ till dem. Med andra ord en ny typologi som helt kan ersätta redan existerande typologier. Tror ni att någon skapar en typologi år 2016 utan att redan vara bekant med existerande typologier? Och tror ni att någon skapar en ny typologi om personen i fråga är tillfredsställd med en redan existerande typologi? Blanda inte idéer och koncept som om allting vore sanning.

Princip 14: En energityp modell istället för en personlighetstyp modell. Ofta kallas särarterna i denna typ av typologi för "personlighetstyper." Ordet "personlighet" kommer dock från ordet "persona" som inom psykologi hänvisar till en aspekt av någons karaktär som presenteras för eller uppfattas av andra. Med andra ord en slags social mask. Det verkar därmed inkorrekt att benämna kategorierna i en typologi, men särskilt i denna, för "personlighetstyper" då det inte är en typologi kring människors sociala mask. Det är inte heller en typologi som omfattar allt i en människas manifestationer, då människor i slutändan är unika (likt fingeravtrycket). Några saker typologin exkluderar är t ex ras, uppfostran, kulturell influens, biologiskt arv, och livsomständigheter. Det är, mer specifikt, en typologi kring särskilda psykologiska energier vi ärligt talat ännu inte har en tillfredsställande förklaring till. Att uppmärksamma dessa energier och att vi faktiskt inte har en förklaring till dem är en del av typologins syfte, vilket leder mig till nästa princip...

Princip 15: Vi behöver filosofiskt upptäcka det biologiska syftet med dessa överärftliga och tidlösa särdrag. Med begreppet "överärftlig" hänvisar jag här till diskontinuiteten som inte sällan observeras i temperament och karaktär från förälder till barn. Om någon undersöker det här tillräckligt noggrant kommer de upptäcka fall där barn inte bara har ett temperament som är annorlunda från båda föräldrar, men även från mor- och farföräldrar, och som inte kan förklaras med att det är en "blandning" av föräldrarnas temperament. Inte heller kan det förklaras med att det är en "mutation" då temperamentet ofta observerats hos ej nära besläktade individer genom historien. Varför återkommer vissa karaktärsmönster bland människor genom historien, men inte nödvändigtvis genom att passera från förälder till barn? Vad är den riktiga orsaksmekanismen och finns det något syfte eller artbaserad funktion i dessa mänskliga karaktärsmönster? Det är den här typen av frågor och forskning jag hoppas typologin och ökad medvetenhet om dessa energifaktorer kommer leda till.

Princip 16: Typologin bör användas till analys av mänsklig historia och samhällsteori. Om dessa karaktärsfenomen eller "personlighetsdrag" har återkommit och fortsätter återkomma genom historien, och dessutom pekar mot en inneboende essens hos mänskligheten som art, bör typologin och dess upptäckter även tillämpas i vår analys av mänsklig historia och samhällsteori, även om livsomständigheter i form av t ex resurser och materiella tillgångar ofta spelar en lika stor roll.

Princip 17: Använd inte energinamnen på folk som inte känner till typologin. Ett tips är att inte kalla människor som inte känner till typologin för "Fiduciam-typ" eller "Corpus-typ" då det i deras öron bara kommer låta som antingen en kultliknande jargong eller något som får dem att känna sig avskilda från dig eller "ur samtiden" (en form av alienation i brist på trendmedvetenhet, även om det du säger tekniskt sett inte är en trend) och är onödigt. Det gör dig även socialt klumpig. Bara i rätt kontext och om samtalsämnet kretsar kring typologin är det lämpligt.

Princip 18: Ett användbart språk för att ge namn till manifestationer vi tidigare inte hade namn för. Bland de som är informerade från samma källa om energifaktorerna kan denna jargong dock bli en effektiv genväg till att förstå vilken typ av manifestationer och karaktärsfenomen vi pratar om när vi vill förklara eller beskriva människor, eller saker relaterade till människor, för andra. Det kan också hjälpa andra som är bekanta med språket att förstå oss mer. Vi mår bra när vi känner att andra förstår oss. Detta förblir dock bara effektivt så länge informationskällan är en och samma. Ju fler informationskällor människor kan ta del av, och ju mer dessa källor varierar eller glider ifrån varandra, desto större risk att folk börjar feltolka vad människor menar med språket utan att inse att de pratar om olika saker.

Princip 19: En utgångspunkt för hypoteser och tolkningar i brist på människors ärlighet. Även om jag helst vill minimera för mycket teorier och antaganden kring människors upprepande beteenden är det ibland svårt att inte göra det då det kan vara svårt att få tillgång till en dialog med människor, samt att det kan vara svårt att få tillfredsställande eller tydliga svar från individer i en intervju eller samtal. Jag har ibland råkat på individer som sagt till mig att något jag påstår eller spekulerar kring "inte är sant" utan att förse mer information eller förtydliga. Ibland vill de inte heller visa foto på sig själva eller bli kategoriserade som en typ överhuvudtaget. Människor kan förstås göra som de vill, men om de inte öppnar upp sig, bjuder på sig själva i någon kapacitet, eller talar sanning om sig själva, då får de vara beredda på att andra kommer med egna tolkningar, hypoteser och typologisk kategorisering av dem. Vill du att folk ska förstå dig och tolka dig korrekt måste du öppna upp dig, visa dig, själv försöka förstå dig själv, och sedan tala sanning om dig själv. Annars har du ingen rätt att klaga om folk kommer med egna konstiga tolkningar.

Princip 20: Självifrågasättande är nyckeln till rätt användning. Vad som är av intresse och väsentligt är orsaksmekanismer bakom tendenser, motivationer och särdrag. Inte bara en definition av särdrag. Inte bara en identifieringslek. Du bör ha intresse av att förstå varför du befinner dig i ett problematiskt mönster. Det verkar dock inte som alla människor upplever att de befinner sig i ett problematiskt mönster eller bristfull existens, och om de gör det brukar de främst uppleva att det enbart är på grund av yttre omständigheter och klandrar mestadels andra för sina problem. Det är först när individen börjar förstå att den själv agerar och drivs av en personlig "vajring" i deras egen natur som de kan börja ifrågasätta sig själva, sin egen roll i det hela, blicka inåt, och uppskatta värdet i en typologi som hjälper till att uppmärksamma denna aspekt. Då Abstractum-typer, Misericordem-typer och Magnitudinem-typer tenderar att vara de individer som har svårast att lura sig själva angående sin egen roll i deras problematiska situation, har jag ibland frågat mig själv om inte denna typologi kanske bara är av verkligt akut intresse för just dessa energityper, även om den bör vara av intresse för alla.


Principer kring typologins säkerhetsåtgärder:

Princip 21: Undvik korrelationer eftersom korrelationer inbjuder antaganden. Det kan vara frestande att försöka förklara eller undervisa typologin och energifaktorerna för människor genom att hänvisa till idéer och koncept de redan är bekanta med. Problemet med det här tillvägagångssättet är att det lätt leder till antaganden som inte är exakta eller ens korrekta då saker som påminner om varandra fortfarande brukar ha olikheter i en hel del detaljer, samt ofta existerar i olika kontext där för mycket korrelation leder till en slags intellektuell "nedsmutsning" och kunskapsmässig förvirring. Diskussioner kan förstås föras mellan informerade individer som båda känner till väl två olika men liknande koncept eller idéer. Men att presentera ett koncept någon inte är bekant med genom att hänvisa till eller jämföra med ett de känner till är en skadlig undervisningsmetod. Det finns inga genvägar när det kommer till att sätta sig in i och verkligen förstå någonting. Antaganden och fördomar måste ner till ett minimum.

Princip 22: Undvik att konstruera personlighetstester. Jag har inte skapat ett personlighetstest av min typologi eftersom jag lagt märke till att andra system inte haft bra resultat med att skapa pålitliga tester. På MBTI testerna får t ex väldigt många resultaten INTJ och INTP trots att det ska vara några av de mer sällsynta personlighetstyperna. Tester är väldigt svåra att skapa samtidigt som människor ofta har svårt att bedöma sig själva objektivt. Jag finner även att de distraherar från riktig självbedömning och självobservation. Jag gillar heller inte hur många människor där ute lättvindigt eller avfärdande kallar typologier för "personlighetstester" bara för att testformulär var deras första möte med typologier. Dessutom främjar personlighetstester feldiagnos och felidentifiering då människor allt för lätt drar på sig en etikett som giltig eftersom de fick den som resultat på ett test (jag själv brukade säga att jag var INTJ eftersom det oftast var mitt testresultat i Myers-Briggs, men senare tyckte jag och andra att INTP verkade stämma bättre). Det bästa sättet att få reda på din energityp är att studera dem och läsa vad jag skrivit och sagt om dem hittills i videor och på hemsidan, samt att konsultera med mig eller någon som är insatt i typologin. För en vetenskaplig studie av huruvida denna typologi är giltig vill jag ha empirisk studie av hjärnan genom t ex hjärnscanning och hur dess delar kan se olika ut hos olika individer, inte statistiska insamlingar eller distribution av personlighetstester.

Princip 23: Undvik för långa beskrivningar av en energifaktor eller människotyp. En användbar typologi måste inspirera aktiv självanalys, inte passiv identifiering med en beskrivning. Dessutom är energierna i grunden relativt enkla komponenter medan beteenden som ofta beskrivs i profilbeskrivningar är sekundära manifestationer ofta blandade med sekundära energier. Mitt personliga tillvägagångssätt är att samla på mig en grupp användbara ord eller kortare fraser för en energityp som inte lätt upprepas som användbara ord till de övriga energityperna.

Princip 24: Om du inte kan finna dig själv i typologin är det bättre att strunta i den. Det viktigaste är korrekt självkännedom, inte att finna sig själv i ett system. Skapa din egen profil från grunden, och kanske även din egen typologi. Det är vad jag gjorde, då jag inte fann mig själv beskriven på ett tillfredsställande eller korrekt sätt i någon existerande typologi. Problemet med de flesta typologier är att de lyckas beskriva en del människotyper väl, men missar andra. Det är också ofta så människor blir hängivna ett favoritsystem, nämligen den typologi med en typprofil som beskriver dem särskilt bra. Om min typologi skulle misslyckas med att vara användbar för andra kan den således fortfarande vara av intresse för de som vill undersöka vad jag som filosof och visdomssökare nått fram till i min egen självkännedom och det jag lyckats "förstå" om andra genom observation och intervjuer.

Princip 25: Anta inte att folk är den typ de tror att de är förrän du har sett dem i video och analyserat dem tillräckligt. Ett misstag jag gjorde i början var att anta att anonyma individer jag pratade med på olika typologiforum online verkligen var den "typ" de sa att de var. Därmed absorberade jag deras självbeskrivningar som sann information om typen i fråga. När jag senare insåg att några var en annan typ och att även experter ofta felidentifierar sig var jag tvungen att slänga all information jag samlat på mig då jag insåg att den var förvirrande, potentiellt förledande, och oanvändbar. Därför vill jag föreslå en regel att någon som inte visar sig öppet med foto eller video online inte har rätt att presentera sig som någon typ överhuvudtaget och att deras självdiagnos bör ignoreras tills någon typ av offentlig bekräftelse blivit nådd med arkiverad och tillgänglig information. På så vis kan vi undvika "typ poliser" som uppstått i andra typologier, något som tyvärr blivit nödvändigt. Jag har inget emot typ poliser som öppet kritiserar felaktiga diagnoser, men vi behöver inte mycket sådana åtgärder om en regel eller överenskommelse etableras från början att information om dig själv inte kan tas som giltig information om du inte är beredd att samarbeta som synligt exempel i syfte att främja sanning. Att ha blivit "bekräftad" av en expert under privat Skype samtal eller liknande räcker inte. Så länge du engagerar dig i diskussioner kring ämnet och utger dig för att vara en typ måste du visa dig på något vis, annars är det fortfarande legitimt att ignorera dig som pålitligt exempel. Denna regel är särskilt viktig för folk som verkligen vill framstå som talespersoner för en specifik energityp i avsikt att förhindra missuppfattningar eller felaktig information.

Princip 26: En bra grund är väsentligt för ett system. En stabil och robust grund är viktigt för ett system att ha, annars driver tolkningar av terminologi och beskrivningar lätt isär. Även de relativt simplistiska och fåniga maskulinitetskategorierna är kända exempel på förvirring där det finns mängder med oenigheter och olika tolkningar vad som definierar en så kallad "alfahane," en "betahane," en "deltahane," "gammahane," "sigmahane," "omegahane," o s v. För att göra min typologi så robust som möjligt har jag bland annat försökt förstå korrelationen mellan människors observerbara manifestationer och hjärnans större delar. Trots att grunden för känslohjärnan är ängslighet har jag inte sett någon annan typologi definiera "emotionella" eller "kännande" typer som rädslobaserade. Detta är bara ett exempel på vad som förhoppningsvis gör min typologi mer robust. En annan är undvikandet att definiera grundtyper som det gamla vanliga "tänkande," "kännande," och "sensoriska" eller "handlingskraftiga" till förmån för bättre definitioner som "fantasinyckfulla," "socialängsliga," och "vitalavtrubbade" typer. Naturligtvis innebär det här även att undvika att lägga för mycket tonvikt eller tyngdpunkt på vaga eller breda ord som "introvert," "perfektionistisk," "nöjeslysten," "avundsjuk," "drömmande," "analytisk," o s v, då allt för många lätt identifierar med dessa särdrag.


Principer kring typologins vidarebefordring:

Princip 27: Mina texter måste förbli den gemensamma och bestående informationskällan. Brist på auktoritet fick flera tidigare typologier att bli en röra. Ju populärare något blir, desto mer vill kreativa och analytiska typer ofta vidareutveckla eller etablera sin egen expertis inom området genom att skriva sina egna böcker och texter. Jag är inte emot att folk kommer med nya förslag eller förbättringar, men dessa måste presenteras och motiveras inom en grundläggande kontext ihop med mina originaltexter, annars uppstår förvirring och långsam men säker säruppdelning av kunskapen till olika faktioner och "skolor." Detta i sin tur kommer bara leda till stridigheter och konflikter. Om någon uppskattar min typologi bör de inte ha något problem med att mitt material förblir grundläsningen. Vill någon bestrida eller "förbättra" det mesta av vad jag skrivit och sagt i videor är det bättre att du skapar din egen typologi och separerar den så mycket som möjligt från min. Jag avråder även från "goda avsikter" som att försöka förenkla min information i hopp om att nå ut till en större publik. Stabilitet i informationsspridning och undervisning är viktigare än att försöka nå ut brett. Ju bredare och mer "mainstream" något är, desto svårare är det att ha kontroll, expertis, eller inflytande över det.


Principer kring forskning, experiment, verifiering, o s v, av typologin:

Princip 28: Färre grundkomponenter är bättre än fler. Komponenterna bör vara av en sådan art att de kan ge upphov till en mängd olika manifestationer. Men försök inte förklara varje särdrag eller olikhet mellan individer med energifaktorerna eller dess komponenter. Det kan ibland finnas andra förklaringar i skillnader då människor inte bara är bestående av psykoshylemorfismer.

Princip 29: Gör inga antaganden att vi till fullo förstår oss på evolution och uppkomsten av arter. Typologier och Darwinistisk evolutionsteori är i min mening inte fullt kompatibla. Evolutionär psykologi är en motsägelse i det att evolution syftar på något som ständigt utvecklas och förändras. Vad vår nuvarande evolutionsteori saknar är en förklaring till stabila livsformer och stabil psykologi över en längre tid. Ett fenomen som "personlighetstyper" borde inte ens existera i en kontext av slumpmässiga mutationer kombinerat med naturligt urval. Sanningen om människotyper kan mycket väl tillhöra en domän högre än den strikt biologiska. Att typologier ofta är anslutna med andlighet är ingen slump. Men även andlighet och hittills osynliga men verkliga aspekter av verkligheten kan fortfarande förenas med vetenskaplig forskning.


Principer kring typologins utveckling och framtida uppdateringar:

Princip 30: Lek inte omkring med koncept för hypotetiskt och symboliskt. För att undvika för mycket mytologisering kring typer och energifaktorer är det viktigt att inte leka för mycket med hypoteser och symboliska analogier i försök att förklara och beskriva dem. Empiriska iaktagelser och intervjuer är viktigast för information. Modellen och dess förklaring är som sagt bara ett sekundärt memoreringssystem. Dock är analogi med universella aspekter eller "funktioner" av intresse i vetenskaplig studie.

Princip 31: Observerbara manifestationer är den säkraste grunden att återgå till. Även om orsaksmekanismerna och energiernas grundläggande natur är av största intresse att förstå och undersöka är det troligt att detta även kommer förbli det mest hypotetiska. Du kan observera beteendemönster och manifestationer konkret, men nästan aldrig förstå orsaksmekanismerna bakom dem. Så var öppen och ödmjuk när du spekulerar kring eller framlägger idéer om vad orsaksmekanismerna kan vara.

Princip 32: Ju mindre känd typologin är desto lättare att förbättra den. Typologin bör främst utvecklas och uppdateras medan den fortfarande är relativt ung och okänd. Ju mer texter som skrivs om den, ju fler människor som lär sig om den och fortsätter vidarebefordra den i dess mest kända form, desto svårare att ändra uppfattning om den på bred front. Du kan helt enkelt inte förbättra något som är gammalt, väletablerat, och välkänt. Vill du introducera något nytt och bättre behöver du skapa en ny sak från grunden och vara beredd att strida för att den ska ersätta det gamla och föråldrade.

Princip 33: Hämta inte för mycket inspiration från redan existerande typologier. De flesta typologier som existerar har redan råkat ut för mytologiseringsfenomenet och om språket och terminologi blir allt för likt andra typologier kan felaktiga antaganden uppstå som t ex att en energityp i vår typologi har exakt samma attribut som en personlighetstyp i en annan typologi. Det kan dock vara användbart att studera personlighetsteorier som har en viss vetenskaplig legitimitet så som Femfaktormodellen och DSM manualerna kring personlighetsstörningar.

Princip 34: Hitta inte på smeknamn för de olika energityperna eller konfigurationerna. Smeknamn är vanliga i andra typologier, så som "Analytikern," "Debattören," "Medlaren," "Chefen," "Romantikern," "Entusiasten," "Beskyddaren," o s v. Dessa smeknamn leder mestadels till förvrängningar, fördomar och lathet i att verkligen försöka begripa komponenterna. Jag har använt kryptiska namn på latin just för att inte människor ska göra för snabba antaganden enbart på energiernas namn.

Princip 35: Undvik att lägga till nya komponenter och tillägg i typologin. Jämfört med andra personlighetssystem som redan funnits ett tag kan min typologi kanske framstå som lite enkel och onyanserad. Men jag ser enkelheten som en styrka snarare än en svaghet. Komplexitet är inte alltid en dygd, och ofta blir system och idéer med tiden onödigt komplexa och krångliga helt enkelt eftersom de var dåligt konstruerade från början. När det kommer till personlighetssystem är människor inte tillräckligt olika varandra för att rättfärdiga särskilt många tillägg utöver ett fåtal grundtyper eller grundkomponenter. Det är dessutom svårare att kontrastera och jämföra exempel på typer med för många olika möjliga konfigurationer. Ska varje liten olikhet mellan människor förklaras med ett ytterligare tillägg kan vi lika gärna skapa lika många typer som det finns människor. Filosofin mitt system är baserat på är, likt riktig vetenskap, att reducera fenomen till deras grundelement för att förstå dem. Ju mer manifestationer färre grundkomponenter kan förklara, desto starkare och mer robust är systemet, och desto närmare tenderar det att vara sanningen.